Een tijdje terug is uit een onderzoek van het CBS gebleken dat de kerkgang in Nederland teruggelopen is tot ongeveer 10% van de bevolking. De koppen in de kranten gaven aan dat de kerk op z’n retour is.

Het klopt dat het kerkbezoek de afgelopen jaren sterk teruggelopen is. Als christen vind ik dat jammer maar daar gaat het mij nu niet om. Hetzelfde onderzoek toonde namelijk ook opnieuw aan dat de interesse voor geloven en/of religie toegenomen is. Dat vind ik heel interessant. Blijkbaar zijn mensen op zoek naar een invulling in het leven.

We leven in een maatschappij waar het overgrote deel het goed heeft. Hoewel er veel geklaagd wordt, leven wij in een land dat tot de rijkste landen behoord. Je zou kunnen zeggen dat het grootste gedeelte van Nederland gelukkig zou moeten zijn.

Juist in een wereld waarin blijkt dat wij het allemaal ongelooflijk goed hebben zijn er heel veel mensen zoekende. Blijkbaar komen we er in Nederland achter dat er meer is dan een zoektocht naar welvaart in het leven.

Uiteindelijk denk ik dat iedereen zoekende is in het leven. Iedereen zoekt naar waar het leven nu eigenlijk om gaat. We willen meer, we zoeken allemaal naar echtheid. Ik denk niet dat iedereen heel actief zoekt maar dat velen hun ‘honger’ stillen met andere zaken. De honger naar welvaart heeft daar alles mee te maken. Misschien stoppen we onze echte verlangens te vaak weg…

Het christelijke geloof is gebaseerd op de Bijbel. Christenen geloven dat God de aarde met de mens gemaakt heeft. Persoonlijk geloof ik dat ook. God maakte ons met de bedoeling om samen met Hem te leven. Nu dat niet meer zo is loopt de mens als het ware rond met een ‘gat’ in zijn ziel. Door dit gat ontstaat de honger waar ik eerder over schreef. God wil dit gat opvullen zodat deze honger voor altijd gestild is.

Ik hoor mensen vaak zeggen dat het christelijke geloof inbeelding is om je goed te voelen. Misschien wel!? Of toch niet…? Is geloven een doekje voor het bloeden of gaat het echt ergens over…? Eigenlijk weet ik voor mijzelf het antwoord wel. Maar daar ben jij niet mee geholpen.

Geloven is vaak een zoektocht. Je moet zoeken om het te vinden. Het is alleen geen zoektocht zonder einde. God wil zich laten vinden. Zoek en je zal het vinden.