Kerst

Voor veel mensen is het kerstfeest het meest aansprekende van alle feestdagen. Dat heeft natuurlijk veel te maken met de gezellige periode van het jaar. Maar wanneer we iets verder kijken dan dat is er veel meer aan de hand. We verlangen in de donkere periode van het jaar allemaal naar licht en warmte. In die zin hebben de lichtjes die het straatbeeld in de winter bepalen een prachtige symbolische functie. We vieren met kerst dat Jezus als het Licht in onze donkere wereld kwam en komt.

[ecp code=”AddThis”]

Wat is de betekenis van Kerst?

Kerst is het gezelligheidsfeest bij uitstek. In de koude en donkere wintermaanden is het de ideale tijd om als familie en vrienden bij elkaar te zijn. Kerst is alleen niet altijd een gezelligheidsfeest geweest. De afgelopen eeuwen hebben christenen tijdens de kerstdagen de geboorte van Jezus Christus gevierd. Voor christenen is Kerst het feest van de komst van Jezus naar onze aarde.

Wat betekent advent?

Vier weken voor kerst wordt door christenen de periode van advent genoemd. Het woord komt van adventum (Latijns) en betekent komst. In de weken naar het kerstfeest toe bereiden we ons voor op de komst van Jezus Christus. Dat is immers de betekenis van kerst: De geboorte van Jezus vertelt ons het verhaal van God die mens wordt.

Het Kerstverhaal

Via verschillende films komen er rondom de kerstdagen allerlei kerstverhalen onze wereld binnen. Meestal zijn dit gezellige familiefilms, films over de kerstman en natuurlijk het overbekende verhaal van Scrooge. Het echte kerstverhaal gaat over de geboorte van Jezus Christus. Het verhaal van het kind in de kribbe.[hr]

De maagdelijke geboorte van Jezus

Met de geboorte van Jezus Christus is iets bijzonders aan de hand. Christenen spreken ook wel over de maagdelijke geboorte. Dit betekent dat Jezus Christus is verwekt door een actie van de Heilige Geest zonder de tussenkomst van een menselijke vader. Jezus werd dus geboren uit een maagd, Maria.

Wie is Jezus?

Bijna iedereen kent de naam Jezus. Zelfs nu, 2000 jaar na zijn dood, wordt zijn naam nog steeds iedere dag door vele miljoenen in de mond genomen. Hetzij met eerbied, hetzij als stopwoord.