[ecp code=”AddThis”]

Via verschillende films komen er rondom de kerstdagen allerlei kerstverhalen onze wereld binnen. Meestal zijn dit gezellige familiefilms, films over de kerstman en natuurlijk het overbekende verhaal van Scrooge. Het echte kerstverhaal gaat over de geboorte van Jezus Christus. Het verhaal van het kind in de kribbe. In het kerstverhaal gaat het in eerste instantie om drie personen: Jozef, Maria en hun zoon Jezus. Maria en Jozef zijn niet getrouwd wanneer het verhaal begint. In de Joodse traditie betekende dit dat zij samen geen seksuele gemeenschap gehad hadden. Toch werd Maria zwanger. Hoe was dat nu mogelijk?

Bezoek van een engel

Maria werd op een dag bezocht door een engel. Een engel is een boodschapper van God. Dit was geen alledaagse gebeurtenis. De engel vertelde Maria het goede nieuws dat er een Verlosser zou komen. Zij was uitgekozen om de moeder te zijn. Deze geboorte zou alleen bijzonder zijn. Er zou geen menselijke vader aan te pas komen. God zou er zelf voor zorgen dat Maria zwanger werd.
En de menselijk vader dan? Vond die dit allemaal goed? Nee, die geloofde het hele verhaal in eerste instantie ook helemaal niet. Daarom besloot God om hem ook door een engel te laten bezoeken. Op die manier raakte Jozef ook overtuigd.

Op weg naar Bethlehem

Op het moment dat dit verhaal zich afspeelt wordt het land Palestina overheerst door de Romeinen. De toenmalige Keizer Augustus wilde weten hoeveel onderdanen hij eigenlijk had. Daarom moesten alle mannen naar hun geboorteplaats afreizen. Aangezien Maria hoogzwanger was besloten ze om samen naar de plaats Bethlehem te reizen. Daar kwamen de voorouders van Jozef vandaan.

Het kind werd geboren

Uiteindelijk werd Jezus geboren in een stal. Het is niet duidelijk in wat voor stal dit precies gebeurd is. De kans is groot dat het een soort grot is geweest. Dit is overigens wel een apart gegeven. Belangrijke mensen worden en werden beschermd geboren met de beste verzorging. Jezus werd op een afgelegen plaats geboren.

Kom laten wij aanbidden

Dit is een regel uit een couplet van het bekende kerstlied ‘Komt allen tezamen’. De eerste mensen die Jezus erkende als een hele bijzonder baby waren herder. Toen in Palestina niet de meest vooraanstaande mensen. Zij hadden ook bezoek gehad van engelen die de boodschap vertelde dat er een groot koning was geboren. De herders waren direct op zoek gegaan naar het kind dat geboren was. Toen zij Jezus vonden bogen ze hun knieën omdat ze wisten dat het hier om iets bijzonders ging.