[ecp code=”AddThis”]

Alweer een tijdje geleden sprak ik met een meisje dat zich verbaasde over het christendom. Ze begreep God niet. Ik had haar verteld dat geloven gratis is en dat je voor het ontvangen van het geloof niets hoeft te doen. Bij andere geloven moet je je inzetten om goede dingen te doen, daar moet de gelovige zijn of haar best doen. Bij het christendom krijg je het allemaal voor niets. Waarom?

Het gesprek dat wij voerden begon eigenlijk met iets anders. Het meisje vroeg of als ze haar hele leven geen hele slechte dingen had gedaan, maar niet in God geloofde, of ze dan wel of niet in de hemel zou komen. Dit was een lastige vraag voor mij. Wie ben ik om daar over te oordelen? Ik vertelde wel dat Jezus heeft gezegd dat het geloof in Hem toegang tot God betekende (Hij noemde zichzelf “de Weg, de Waarheid en het leven”). Hierop kreeg ik de volgende vraag: Dus als iemand hele slechte dingen doet en aan het einde van zijn of haar leven in Jezus gaat geloven mag deze persoon bij God komen? Ik antwoorde met ja. Vervolgens vertelde ik dat God natuurlijk wel kijkt of je eerlijk vergeving vraagt en of je oprecht spijt hebt van je misstappen.

De vraag die in het gesprek gesteld werd heeft met de kern van het christendom te maken. Veel mensen verdienen zelf liever een plaatsje in de hemel dan dat ze dit gratis krijgen. Want als we het zelf kunnen verdienen hebben we alles zelf in de hand. God toelaten in ons leven is lastig want dan moeten we toegeven dat we afhankelijk van Hem zijn. Dat vinden we pas echt lastig!

Is het christendom een goedkoop geloof? Ik dacht het niet! Het geloof is juist duur gekocht. Dat het krijgen van het geloof geen moeite hoeft te kosten hebben we te danken aan Jezus. Jezus Christus heeft heel wat moeten doorstaan om voor ons de mogelijkheid tot vergeving mogelijk te maken. Hij is er voor gestorven!

Maar…uiteindelijk is het christelijke geloof toch wel weer goedkoop. Alleen dan in de andere zin van het woord. Door de dure koop van Jezus is het voor ons gratis. Toegang tot God voor niets!!!

Misschien klinkt dit verhaal voor jou wat goedkoop. Zoiets als: Als je in Jezus geloofd dan komt alles goed. Als het zo over komt dan zeg ik je nu dat ik dat niet bedoel. Ook christenen hebben soms best moeite met het leven en zelf heb ik ook mijn vragen. Toch zeg ik uit ervaring dat je deze vragen beter samen met Hem te lijf kan gaan dan zonder Hem. En dat is echt niet goedkoop!