[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”2_3″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text]

Het woord kerk heeft vandaag de dag niet al te positieve associaties. Dat heeft vooral te maken met negatieve herinneringen die mensen hebben wanneer ze het woord kerk horen. Maar is daar alles wel mee gezegd? Wat is de kerk, waar dient het voor en wat heb je er als individu aan?

Bij het woord kerk kun je allerlei gedachten hebben. Sommigen zullen direct aan kerkdiensten of samenkomsten denken. Anderen denken aan de positieve of negatieve ervaringen die ze gehad hebben met dominees of voorgangers. Ook kun je aan een kerkgenootschap denken. En als laatste kun je denken aan een gebouw dat letterlijk een kerk genoemd wordt.

Wat is de kerk?
Om te begrijpen wat de kerk nu precies is bespreken we vijf omschrijvingen/beelden van de kerk die in de bijbel genoemd worden. Elk beeld wil een ander onderdeel van de kerk verwoorden.

Het volk van God
In de bijbel wordt de kerk ook wel het volk van God genoemd. Zo noemde God ook al de inwoners van Israel. Het geeft iets weer van hoe dicht God bij Zijn volgelingen staat. Wanneer deze term gebruikt wordt dan kunnen daar drie verschillende dingen mee bedoeld worden. Het kan gaan om de wereldwijde kerk. Dus alle gelovigen samen. Ook kan het gaan om een plaatselijke kerk of gemeente. En als laatste worden daar ook alle gelovigen die er ooit geweest zijn en nog gaan komen mee bedoeld.

Het huisgezin van God
a.) nadruk op God als Vader
b.) grote eensgezindheid
b.) verzameling van Gods kinderen
c.) broeders en zusters

Het lichaam van Christus
In 1 Korinthe 12:1-16 wordt de kerk ook wel het lichaam van Christus genoemd. De eerste gedachte daarbij is dat Jezus als het hoofd en de kerk als Zijn lichaam heel dicht bij elkaar horen. Wanneer je het beeld van het lichaam doortrekt dan zegt het ook iets over de onderlinge band van gelovigen. Het lichaam betekent dat eenheid, verscheidenheid en wederzijdse afhankelijkheid een belangrijke rol spelen.

Een heilige tempel
De kerk wordt ook wel vergeleken met een tempel. Dit is een gebouw waar God woont. God geeft hier dus mee aan dat Hij zelf in het midden van de gelovigen aanwezig is en zich ‘thuis’ voelt.
De tempel is een gebouw. Een gebouw heeft een fundament nodig en dat is de Bijbel. Deze fungeert als de basis voor het (geloofs)leven. Daarnaast is de hoeksteen in het gebouw essentieel. Hier komt alle druk samen en zonder de hoeksteen stort het gebouw in. Jezus wordt genoemd als de hoeksteen van de kerk. Zoals eerder al beschreven staat, is de bewoner God in de vorm van de Heilige Geest. De kerk is niet een club of vereniging, maar een levende en dynamische tempel waar God zelf in woont.

De bruid van Christus
Het laatste beeld in de Bijbel is dat de kerk de bruid van Christus wordt genoemd. Een bijzondere vergelijking. Het geeft in eerste instantie aan hoe de liefdesrelatie van Jezus Christus met zijn kerk/gelovigen is. Daarnaast wordt ook het doel van de kerk duidelijk. De kerk is een verzameling van gelovigen die in een liefdevolle relatie met Jezus Christus leeft.

Kerk en het Koninkrijk van God
Jezus sprak veel over het Koninkrijk van God. Bedoelde Hij daar de kerk mee?

Wat heb je aan de kerk?
De bovenstaande beelden hebben ook hun uitwerking in de kerk. Het is niet alleen mooi om over te praten, maar het uit zich in dingen waar je als mens en gelovige veel aan kunt hebben. Zo biedt de kerk:
a.) onderwijs
b.) bemoediging en hulp
c.) gebed
d.) anderen helpen
e.) geloof beleven zoals je dat niet alleen kan

Wat doe je in de kerk?
Natuurlijk is de kerkdienst wel verschillend ingedeeld. Maar in principe zijn de belangrijkste dingen hetzelfde gebleven. In de kerk wordt in de eerste plaats God aanbeden. God wordt door middel van zang, gebeden en gaven de eer gegeven. Daarnaast is een preek of toespraak een belangrijk onderdeel. Vanuit de bijbel wordt er nagedacht over een gedeelte om meer van God te leren. Het kan bijvoorbeeld gaan over wie God is en hoe groot Zijn liefde voor ons is. Tegelijkertijd wilde Jezus dat christenen elkaar ontmoeten. Christenen moeten elkaar lief hebben en elkaar steunen. De sterken moeten er zijn om de zwakkeren te helpen. Zo is de kerk een plaats waar iedereen geliefd is en waar iedereen zich op zijn of haar gemak voelt. De liefde die de kerk van God ontvangt moet zij niet voor zichzelf houden. Jezus wilde dat vanuit de gemeente liefdevol gekeken wordt naar de maatschappij. De kerk moet de liefde die zij van God ontvangt weer uitdragen naar de wereld om haar heen. Iedereen moet namelijk weten hoe groot de liefde van God is.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=”1_3″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_blog layout=”grid” blog_grid_columns=”1″ blog_grid_column_spacing=”” blog_masonry_grid_ratio=”” blog_masonry_width_double=”” equal_heights=”no” number_posts=”3″ offset=”0″ pull_by=”category” cat_slug=”” exclude_cats=”” tag_slug=”” exclude_tags=”” orderby=”rand” order=”DESC” thumbnail=”yes” title=”yes” title_link=”yes” content_alignment=”” excerpt=”” excerpt_length=”43″ strip_html=”yes” meta_all=”no” meta_author=”yes” meta_categories=”yes” meta_comments=”yes” meta_date=”yes” meta_link=”yes” meta_tags=”yes” scrolling=”no” grid_box_color=”#cdd16e” grid_element_color=”” grid_separator_style_type=”none” grid_separator_color=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” /][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]