Stilte als geschenk van God

Stil worden is voor mij niet gemakkelijk. Mijn gedachten staan namelijk nooit stil. Ik ben iemand die heel goed alleen kan zijn. Maar dat wil alleen niet zeggen dat je ook stil kunt worden. En dat vind ik wel eens jammer. Want volgens mij is juist de stilte zelf een geschenk van God.

Misschien is dit voor jou wel een vreemde gedachte. Misschien zou jij zelf andere dingen noemen die je als geschenk van God ziet. Of misschien verlang je niet naar stilte, maar wil je God juist horen spreken. Die laatste vraag herken ik wel. Gek genoeg ontdek ik ook steeds weer dat het spreken van God en stil worden veel met elkaar te maken hebben.

Vakantie
Met name tijdens vakanties merk ik het verschil. Voor mij is het dan makkelijker om stil te worden. Geen verplichtingen en dus minder afleiding. Ook de natuur speelt daarin een belangrijke rol. De (natuurlijke ) omgeving dwingt je om stil te zijn. Op één of andere manier verlopen denkprocessen dan anders.

Armoede
Vanmorgen las ik een verhaal van iemand die tijdens haar vakantie in de woestijn van Namibië de stilte als een geschenk van God had ervaren. Met enige jaloersheid dacht ik dat het heerlijk moest zijn om even in die woestijn te verblijven. Tegelijk bedacht ik mij dat het wel armoede is om alleen maar ver weg te stilte te kunnen beleven. Dat moet hier toch ook lukken?

De kunst van het stil zijn
Jezus zocht in Zijn leven op aarde regelmatig de stilte op. Als Hij het druk had of als er een belangrijke taak te wachten stond, zocht Hij een afgelegen, stille plek op. Blijkbaar was het opzoeken van de stilte voor Jezus essentieel voor de manier waarop Hij leefde, sprak en handelde. Jezus zocht contact met God, met Zijn Vader. Hij had Gods wijsheid, kracht, troost en bemoediging nodig om te zijn wie Hij was en is.

God ervaren
Voor iedereen is het van belang om momenten van stilte te hebben. Omdat voor iedereen Gods wijsheid, kracht, troost en bemoediging belangrijk zijn. Juist de stilte is uitermate geschikt om God te vinden. In de leegte, de stilte, is God te ervaren. De stilte brengt rust in ons leven en stelt ons open om te ontdekken wie God is en wat Hij wil zeggen.

Oefenen
Rusteloosheid is een kwaal van deze tijd. Veel mensen geven aan dat ze dat niet meer stil kunnen worden. Mijn ervaring is dat het dan inderdaad moeilijk is om te luisteren naar God stem. Het is dan moeilijk om even tot jezelf te komen. Het is dan nauwelijks mogelijk om God een plaats in je leven te geven. Heeft u behoefte aan rust of stilte? Zo ja, dan moet je dat oefenen. Mij komt het in ieder geval niet aanwaaien. Ik moet er steeds opnieuw weer voor kiezen. En dan is het mogelijk. God vinden in de stilte. Je zou er stil van worden…

Iedereen zoekt

Een tijdje terug is uit een onderzoek van het CBS gebleken dat de kerkgang in Nederland teruggelopen is tot ongeveer 10% van de bevolking. De koppen in de kranten gaven aan dat de kerk op z’n retour is. Het klopt dat het [...]

God is onvergelijkbaar

‘God is onvergelijkbaar’, antwoordde ik. ‘Voor mijzelf is Jezus Christus niet te vergelijken en de enige optie’. Deze uitspraak deed ik tijdens een bezoek aan een vrouw. Tijdens ons gesprek spraken we over haar leven. ‘Ik weet al precies wat voor antwoord [...]

Een manier van leven

‘Ik vind het geloof wel mooi en Jezus is ook wel oké. Maar waarom zijn er binnen het christelijk geloof zoveel regeltjes? Ik heb daar niets mee en dat gaat ook niet gebeuren’. Het zijn de woorden van een jongen waarmee ik [...]

2019-03-15T09:57:28+01:00